HİZMETLERİMİZ
ESTETİK DİŞ HEKİMLİĞİ
DÖVİZ
KURLARI
ALIŞ
SATIŞ
Dolar
Euro
Sterlin
D.Kronu
|
Diş Çürükleri
Diş çürüğü, basit tanımıyla, çoğunlukla dişin en dış sert dokusu olan mine, onun altındaki dentin ve bazen de kök yüzeyini örten sement dokusunun yıkılması olayıdır.
Ağız bakımının ihmal edilmesi sonucu dişin en dış tabakası olan mine tabakasının harabiyete uğramasıyla oluşmaya başlar.
Diş Çürüğü Neden Oluşur?Genellikle karbonhidratlı yiyeceklerin (şeker ve nişasta, kola ve benzeri gazlı şekerli içecekler, kek çikolata vb.) gıdaların diş yüzeyinde uzun süre kalması nedeniyle oluşmaktadır. Ağızda yaşamakta olan bakteriler bu gıda artıklarıyla beslenmekte ve sonuç olarak ağızdaki mikroorganizmalar yardımıyla asit üretilmektedir.
Bir süre sonra, bu asit ortam diş sert dokularını parçalayıp yıkımına neden olmakta ve diş çürükleri oluşmaktadır. Çürük zamanla ilerleyerek iç tabakalara doğru yayılma gösterir. Dişin, minenin altındaki tabakası dentin olarak adlandırılmaktadır ve sıcak ve soğuğu dişin canlı dokusuna iletme özelliği vardır. Bu noktaya gelmiş çürüğü tedavi ettirmek gerekmektedir.
Tedavisi nasıldır?Konservatif (koruyucu) tedavi kapsamında; dişteki yumuşak ve hastalıklı (enfekte) mine ve dentin dokusu döner aletlerle uzaklaştırılarak oluşan boşluk (kavite) beyaz ve estetik bir malzeme ile (kompozit materyelle) doldurulur.
Diş renginde dolgu malzemeleri var mıdır?Evet. Kompozit rezinler diş renginde materyaller olup dolgu ve kırık diş tedavilerinde kullanılabilirler. Diş renginde olduklarından, doğal dişlerden ayırt edilmeleri zordur. Estetiğin önemli olduğu ön diş dolgularında tercih edilirler. Arka bölgelerde, çürüğün derinliğine, genişliğine ve yerine göre de uygulanabilirler.
|
|